Med vår infraröda bastu skapas en hälsosam och avkopplande oas att längta till

Vi på Relax & spabad  brinner för relax och wellness. Vi erbjuder väldesignade, hållbara och innovativa relax- och wellnessprodukter för en medveten livsstil, tillgänglig för alla. 

Varför basta infrarött?

Give me the power to create a fever and I will cure any illness – Hippokrates 460-370 f. Kr. 

Värme har inom medicin använts som smärtlindring i tusentals år. Senare tid har man upptäckt andra fördelar. Värmen från en infraröd bastu verkar stressreducerande och kan höja immunförsvaret. Den ger kroppen en detox och kan sänka högt blodtryck. Värmen från en infraröd bastu ger din kropp kärlek. Att ta hand om dig själv är den bästa investeringen du kan göra!

Vad är infraröd strålning?

IR-strålning, infraröd strålning, är osynliga ljusstrålar som vi vanligen får från solen. Till skillnad från UV-strålar är dessa helt ofarliga. Så ofarliga att de används inom sjukvården, bland annat för att värma nyfödda barn. Infraröd värme är en form av energi som värmer objektet direkt, istället för att värma omgivningen kring objektet.

IR-strålar är en del av det elektromagnetiska spektrat som kommer efter det synliga ljuset, våglängden är mellan 760 nanometer till 1 millimeter, längre våglängd och lägre frekvens än vanligt ljus. Man brukar säga att IR-strålning består av kortvågiga strålar (IR-A, våglängd 760-1400 nanometer), mellanvågiga strålar (IR-B, väglängd 1400 nanometer till 3000 nanometer) samt långvågiga strålar (IR-C, 3000 nanometer till 1 millimeter). IR-A kommer direkt efter rött ljus i spektrumet och tränger ner djupt i huden medan IR-B och IR-C når hudens yta. 

Vad är en infraröd bastu?

I en infraröd bastu bastar man i behaglig värme, vanligtvis mellan 30-60 grader jämfört med 70-100 grader i en traditionell bastu. Infrastrålarna värmer kroppen direkt, utan att värma upp omgivande luft likt en traditionell bastu. 20% av IR-bastuns energi går åt att värma kabinen, de övriga 80% går åt att värma kroppen. En infraröd bastu ger kroppen en behaglig värme utan ansträngning. Den värms upp direkt och drar minimal energi.

En infrabastu kan användas av alla som inte gillar den varma temperaturen i en vanlig bastu eller av många av de som av andra anledningar inte kan vistas i en traditionell bastu. Infraröda strålar tränger ner i hud och kroppsvävnad, ökar kroppstemperatur och stimulerar både hjärta, lymf- och immunsystem.  En IR-bastu har en rad hälsofördelar samtidigt som att det är ett avkopplande sätt att ta kontroll över kropp och själ. 

Varför ska jag använda en infraröd bastu?

Du ska använda en infraröd bastu av flera anledningar, men framförallt för att den gör gott för både kropp och själ. 

Vad bör jag tänka på innan en bastusession?

Drick vatten! Eftersom värmen är uttorkande, drick gärna ett glas vatten både innan och efter sin session. Det går såklart också bra att ta med sig ett glas in i bastun.
Hur varmt vill du ha? De flesta trivs med att basta i temperaturer från 30-60 grader. Börja gärna lite lägre om du är nybörjare. De flesta sitter mellan 20 minuter och en timma. Samma sak här, är du nybörjare, sitt gärna en kortare stund och utöka allt eftersom du vet hur din kropp påverkas. De flesta IR-bastu frälsta bastar minst två gånger i veckan. Det finns ingen undre eller övre gräns. Så länge du är frisk och mår bra i bastun – använd den varje dag om du vill. 
Vad ska man ha på sig? Badkläder eller utan- välj själv.

NJUT. Glöm inte ett glas vatten. 

Och ta en dusch, om du vill. 

När ska jag inte basta?

Det är helt säkert att basta i infraröd värme. Det är inte bara njutbart och behagligt, i många fall hjälper det även att motverka hudproblem och onda muskler och leder. Studier visar att blodtrycket kan sjunka över tid. Blodfetter kan minska vilket kan leda till minskad risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Infraröd värme har även visat sig kunna motverka risken att drabbas av demens.

Vissa personer bör dock iaktta försiktighet. Är du gravid? En graviditet kan ge en höjd kroppstemperatur, rådgör därför alltid med en läkare innan du sätter dig i bastun. Rådgör också alltid med läkare om du använder receptbelagda mediciner, om du har en kronisk sjukdom,  hjärtproblem, blodtrycksproblem, nylig ledskada eller blödarsjuka.

Om du bastar under menstruation kan blödningen öka. Men en session i bastun kan också vara smärtlindrande.

Vi avråder från att basta när man har feber. När  kroppens termometer inte fungerar finns risk för värmeslag.

Var alltid vaken i bastun och var alltid nykter! Alkohol påverkar både omdöme och hjärtfrekvens. Försök aldrig ”svettas ut” en bakfylla.

Äldre personer och barn över sju år kan basta i sällskap av vuxen, men iaktta försiktighet. Basta på en lägre temperatur i omgångar om 15 minuter.

Upplever du smärta eller obehag under tiden du bastar – avbryt alltid sessionen!

 


För att boosta immunförsvaret

En session i infraröd bastu kan likställas med en artificiell feber. Kroppens kärntemperatur höjs vilket ökar antalet vita blodkroppar som ingår i kroppens immunförsvar. 

För att detoxa kroppen

En IR-bastu ger kroppen en detox genom svettning. IR-strålar tränger ner i celler och vävnad varpå lagrade gifter och slagg svettas ut.

För att reducera stress och få energi

En sittning i IR-bastun är avkopplande. Många användare menar att deras sömn förbättras redan efter  första tillfället. Många upplever också att endorfiner ökar och att man får mer energi.

För att sänka blodtrycket

Värme utvidgar blodkärl. Att basta i en IR-bastu kan därför förbättra hälsan och sänka blodtrycket.

För att göra dig yngre

En annan fördel med att basta i en IR-bastu, om än en fåfäng sådan, är att den kan vara hudföryngrande. Ökad blodcirkulation ger ökad kollagenproduktion. 

För att ge din kropp kärlek

Värme är lindrande för nack-, rygg- och muskelsmärta. Att basta i en infraröd bastu kan göra underverk för onda och trötta muskler och leder efter träningspass eller en lång dag på jobbet. 

För att göra dig starkare

Att IR-bastu används av flera högpresterande idrottare är ingen nyhet. 15 minuter i infraröd värme blir en effektiv uppvärmning inför ett träningspass, eller varför inte en uppvärmning innan idrottsmassagen?

För att gå ner i vikt

Kämpar du för att gå ner i vikt kan en IR bastu vara ett bra komplement till kost och träning. En  session i en IR bastu kan bränna upp till 600 kalorier.

 

Nordic Relax 1 finns i grått och svart utförande. Insida i ljus asp och glaspartier ger ett luftigt och nordiskt intryck. I samma serie finns Nordic Relax 2 – lika till utseendet men för två personer.

Finns i vårat showroom i butiken för att se.

Vi har även snabba leveranser eller avhämtning på vårat lager.