9 JULI 2021

Hur sköter man om ett spabad?

Hitta våran skötselguide här.

 

Här kommer svar på många av de vanligaste frågorna:

Mitt vatten skummar väldigt mycket?

Oftast för högt PH-värde oi kombination med tillsatta kemikalier ifrån hud och smink. Chockklorera. Använd antiskummedel (1-2 matskedar). Sänk PH-värdet till mellan 7,0 – 7,6. Oftast beror detta på tillsatta kemikalier i form av smink och hårprodukter.


Balanseringstabell Ph-värdet.

Se tabell på förpackningen (beroende på tillverkare av kemikalierna).

Hitta ph regelrings medel här.


Hur ofta behöver filtren bytas?

Microfiltret (Island, Platinum, Platinum Elite) var 6:e månad. Tar väldigt fina partiklar ner mot 2 micron.

Remay filtret (Island, Platinum, Platinum Elite) behöver bytas 6-8 månader.

Runda spabadet 6 månader.

Souths seas spas 6 månader.

Garden spas var 6:e månad.

Vi har ett stort utbud av filter här.


Hur ofta behöver filtren rengöras?

Gör rent dem var annan vecka, beroende helt på hur mycket man badar och sköter vattnet. Missköter man vattnet kan varje vecka vara nödvändig. Sköter man vattnet och duschar innan med tvål så kan det räcka var 6:e vecka.

Men i regel var fjärde månad. Grumligt bad kan vara tecken på smutsigt filter.

Filter rent


Hur gör man rent filtren?

Remay (Island, Platinum, Platinum elite), skruvas ur och spolas rent upprätt mellan lamellerna med varmt vatten hårt tryck, ej högtryck. när de skruvas tillbaks skall det göras varsamt och bör torka över natten för bästa effekt.

Vi rekommenderar dessa tillbehör: för miljövänlig rengöring, för grov rengöring, för daglig eller vecko rengöring.


Hur skall filtren monteras i badet?

Det lila filtret (micro) skall monteras ovanför nätet, skruvas fast varsamt. Glöm inte den gråa locket. Det blå (remay) filtret monteras då bredvid det lila filtret. Tillämpas bara för island, platinum och platinum elite. för south seas/garden spas, montera bort den gråa silkorgen, sitter med fast med klick fäste, kvartsvarv. Se till att badet är avstängt när filtren skall rengöras.

Hitta filter här.


Nature 2, var skall den monteras?

Monteras i locket på det lila (micro) filtret, tar man bort korken ser man gängan på undersidan.

Passar bäst tillsammans med klor. Silverjoneseringen hjälper till att döda bakterier.


Varför måste filtren rengöras?

För att bibehålla ett fräscht vatten och för att spara på utrustningen. Orena filter skapar dåligt flöde genom värmaren och pumparna.

Filtren tar hand om smust och fetter som desinfektionen inte löser.


Jag har hårt vatten?

Vid lagom hårt vatten, lite kalkavlagringar i dusch. Använd kalkkontroll varannan vecka, då kommer balansen att fungera bättre. Vid väldigt hårt vatten, då måste artesians aktivt kolfilter användas för att att inte filter och utrustning skall skadas.


Jag har mjukt vatten?

Använd hårdhetshöj varannan vecka, då kommer balansen att fungera i badet.


Vad finns det för kemikalier till Spabad?

Det finns en uppsjö av kemikalier på marknaden, de vi använder oss av är snabbklor (pulver, tabletter), bromtabletter, aktivt syre, aquafinesse. Vi använder oss av ozongenerator, nature 2 (silverjonisering), samt nyutvecklad UV- lampa för att minska mängden kemikalier.


Jag har fått brun/mörk smutsrand?

För låg klornivå, början till algtillväxt. Balansera ph värdet om det behövs, chockklorera med 1-2 msk snabbklor. Gör rent med artesians kantrengörare och surface cleaner.


Mitt vatten är fortfarande grumligt, jag har rätt phvärde och klornivå?

Om man fått obalans på sitt vatten, kan det ta ett par dagar att få klart vatten. Gör rent filtren dag2, ha i 4 msk klarningsmedel. Klorera med 1-2 tsk om dagen tills vattnet blir klart. Se till att ni håller rätt ph värde.


Jag har fått en repa i mitt Spabad?

I de glansiga modellerna kan det bli små repor efter ett tag. använd artesians specialmedel för akryl, så försvinner reporna. (beställningsvara)


Vad finns det för mätmetoder av spabads vattnet?

Teststickor, det vanligaste alternativet. Desto viktigare att de är av bra kvalitet. Öppnad förpackningen håller max 4-7 månader. Mäter klor/brom, ph, alkalinitet, total hårdhet. mätbehållare för tabletter, mäter klor/brom, ph. aquacheck mäter klor, ph och alkalinitet digitalt en av våra favoriter. Autocheck20 mäter också ph, klor, alkalinitet. Ett mycket bra digitalt instrument. vi rekommenderar alltid en digital mätare då det oftast ger mindre kemförbrukning och har mycket mindre feltolerans. Vår erfarenhet & rekommendation ligger på scuba II.

Det finns även automatiska mätare så som Ico mätaren och Blue connect.


Jag har fått vita flarn i vattnet?

Algtillväxt: balansera ph värde, chockklorera med artesians snabbklor ca 1-2 msk beroende på badets storlek. Dosera med 2msk artesians algmedel. Vänta 24h, spola rent filtren.


Hur sköter jag mitt spalock?

Tvätta av locket med artesians spalocktvätt, behandla med artesians specialimpregnering. Bör göras 2 gånger om året.


Hur sköter jag mitt permawood kabinett?

Gör en avspolning av kabinettsidorna lite då och då. Se till att luftventilerna är täckta, det bör inte spruta in vatten på motorerna, de är vattentäta men tål inte en dränkning.


Har ni serviceavtal?

Absolut, kontakta oss på telefon 0470-62470 eller via mejl info@relaxospabad.se för vilken typ av hjälp ni behöver.

Anmäl även under boka service.


Mina jetsmunstycken sitter fast?

Troligtvis har det kommit sand eller smuts i dem, montera bort munstycken och lägg över natten i artesians jetstvätt. Jetstvätten smörjer upp lager och behandlar för längre hållbarhet.


Kan jag tömma badet på vintern?

Självklart kan du göra det, men på vintern är det som trevligast att bada. För att tömma badet, måste alla jetsmunstycken våtdammsugas. Koppla bort kopplingarna till värmaren och pumparna det minimerar risken för sönderfrysning. Finns inga spabad på marknaden som är självtömmande, de är tillverkade för att vara igång året runt. Bör göras av auktoriserad artesian återförsäljare, vi tar inget ansvar för bad som inte är tömda av oss vill man vintertömma är det på kundens ansvar.


Mitt spabads lock har blivit tungt?

Då måste hela locket bytas, ett lock har en livslängd på mellan 5-7 år förutsatt att man sköter ph värde och inte överklorerar eller lägger på locket för snabbt så klorgasen löser upp delar av locket.