close

Kunskap precis när du behöver den

Utbildningsportalen

Som kund eller partner till oss vill vi att du ska ha det riktigt bra, känna dig extra trygg och inte behöva lägga timmar på att googla efter svar på dina frågor om underhåll och skötsel. Och kanske ändå inte få svar. Vår devis en ny nivå av välbefinnande handlar inte bara om njutningen i badet, utan också om den sköna känslan att veta att man tar hand om sitt bad, sitt vatten och miljön på rätt sätt. Våra uppskattade kemkurser har blivit digitala Varför då kanske du undrar? Jo, bara för att vi vill underlätta ditt spabadsliv. Nu kan du själv helt bestämma tidpunkten när du vill gå kursen. Dessutom finns all kunskap samlad på ett ställe. Alltid tillgänglig. I mobilen, paddan eller datorn.

Till utbildningsportalen

Här har vi samlat de flesta frågorna vi får på spabad , bubbelpooler och massagebad.

Relax & spabad har specialicerat oss för utomhusbad men vissa modeller kan man även installera inomhus.

Har ni frågor om spabad så kontakta oss.

Ordet spa kommer ursprungligen från en belgisk ort. På 1300-talet blev den belgiska ordet spa, en av Europas främsta kurort med dess varma mineralrika vatten. Ryktet om vattnets helande krafter spred sig och än i dag produceras mineralvatten där.

Ingen vet exakt var ordet spa kommer ifrån, men det finns två huvudteorier. The first, and most popular, is that spa is an acronym for the Latin phrase salus per aquae or ”health through water.” Den första, och mest populära, är att spa är en förkortning för det latinska frasen salus per aquae eller ”hälsa genom vatten.”

Others believe the origin of the word ”spa” comes from the Belgian town of Spa, known since Roman times for its baths. Andra tror att ursprunget till ordet ”spa” kommer från den belgiska staden Spa, känd sedan romartiden för sina bad. They speculate that the town was so prominent that the very word spa became synonymous in the English language with a place to be restored and pampered. De spekulerar att staden var så framträdande att själva ordet spa blev synonymt på engelska med en plats som ska återställas och bortskämd. Modern spas have their roots in the ancient towns famed for the healing powers of their mineral waters and hot springs . Moderna spa har sina rötter i de gamla städerna berömd för helande krafter för sina mineralvatten och varma källor .


Spa är en ort i Liège i Belgien med 11 000 invånare. Spa är belägen i en dalgång vars väggar består av bergskedjan Ardennerna.

Mineralhaltiga och varma källor i området gjorde orten till en av Europas främsta kurorter under 1300-talet och ortens namn har blivit en eponym för liknande inrättningar, se spa. Källorna i Spa blev berömda för sina helande krafter, som bad- och dricksvatten. Fortfarande producerar Spa mineralvatten.

Det påstås ibland, felaktigt, att ordet spa kommer ifrån det latinska uttrycket ” salus per aquam” som betyder ungefär ”hälsa genom vatten”. Det är inte så konstigt att vi förknippar spabad med latinet eftersom de romerska baden är välkända. Romarrikets människor älskade att bada. De lär ha byggt ett badhus som täckte en yta av 109 000 m2. Vattnet leddes genom avancerade akvedukter till både privata och offentliga bad.


Runt 500 f Kr dök mineral- och varmvattenbad upp i Grekland. De tidigaste varianterna byggdes nära naturliga varmvattenkällor eller vulkaner. Samhällets elit träffades vid dessa källor för att diskutera filosofiska idéer och för att behandla krämpor. Platon ansåg att människor som inte var simkunniga inte heller var allmänbildade. Hippocrates, som anses vara läkekonstens grundare, rekommenderade hydroterapi som behandling för t ex gulsot eller reumatism.

Det äldsta kända spabadet (eller mineralbadet) som fortfarande existerar finns i Merano, Italien.

Här finns bevis på att källor användes på ett organiserat sätt redan för 5000 år sedan. Det är möjligt att våra förfäder badade sina fötter i ångande gejsrar ännu tidigare.

Man tror att egyptierna använde bad för terapeutiska ändamål redan 2000 f Kr.

Bevis på faktiska spakonstruktioner finns från 600 f Kr. Den tidigaste formen av spabad var helt enkelt

vulkaniska sänkor, i vilka glödande stenar placerades för att värma upp vattnet.

1954 uppfann sju italienska bröder (ledda av Joseph Jacuzzi) en bärbar pump. De byggde den åt en släkting, som led av reumatism. Pumpen raffinerades och patenterades så småningom. Den användes i kombination med ett luftinjektionssystem, som gav upphov till bubblor i vattnet. Denna blandning av luft och vatten visade sig ha en hög terapeutisk effekt och gav upphov till en hel industri, vilket gjorde Jacuzzi till ett allmänt känt namn.

Jacuzzi & Artesian spa är en av de spabadstillverkarna som har tillverkat spabad längst på marknaden och som existerar än i dag.

Är du ny på spabad och behöver få en grundläggande utbildning på vad man ska tänka på när man tar hand om sitt spabad så erbjuder vi digitala spabads skolan online.

Frog är ett automatiskt desinfektionssystem för spabad.

Det består av en gul patron & en blå patron. 

Bild på hur frog patroner ser ut

Gul patron innehåller Bromine. Mineralpatron med bromin för Spa Frog-systemet. Du ställer in hur mycket du vill dosera genom att vrida på hatten, starta gärna på 4:an och gå ut efter 24 timmar- gör en mätning. Sänk om din desinfektion är för hög - höj om den är för låg.

Blå patron styr ditt pH- värde och innehåller mineraler som sänker ditt pH-värde.

Ställ in på 3-4 gå ut efter 24 timmar- höj om pH är för högt sänkt om pH är för låg.

Manual hur man startar och använder sig av Frog hittar du här:

Vi erbjuder startpaket, kvartalskit , halvårskit och helårskit i vårat sortiment.

 

Om du är kund hos oss & vill ta del av våra utökade garantier så ansöker du om detta här.

 

Olika spabad kräver olika förutsättningar inför er installation.

Wellis , Artesian spabad & Villeroy & Boch behöver ingen extra isolering undertill.

Medans passion spa behöver en tillläggsskiva under. Exempel en hård XPS skiva som man kan hitta på en bygghandel.

Den kan vara blå, rosa eller annan färg.

Tänk på att ytan under ska vara oförändringsbar detta kan lättast bedömmas av en fackman som snickare, eller din gräv-entrepenör eftersom alla underlag är individuella.

Foto: Exempel på en förberedelse inför spabadsinstallation.

Foto: Exempel på underlag till spabad

Att förbereda för  ellistallation till ert spabad är alltid bäst innan leverans. Vissa har plug in kontakt, 1FAS eller 3FAS.

Det är rekommendation att alltid ha separat jordfelsbrytare för spabadet om garantier ska kunna användas.

Svensk lag säger också att det ska vara en arbetsbrytare på synligt avstånd vid badet.

Badet ska dessutom alltid vara vattenfyllt upp till undersidan av kuddarna på spabadet innan elen kan kopplas på.

Vattenfyll alltid badet via filteringången. 


Installations paket förberedelse inför spabadsinstallation ca pris 5000 kr -7000 kr beronde på vilket företag man anlitar:

Detta ingår Max 10 meter kabel med synlig kabeldragning från central till säkerhetsbrytare eller i befintligt markför 50mm.

Kabelarea 5G2,5. 1 st håltagning.

Jordfelsbrytare och säkringar placeras i fasadmätarskåp på ledig DIN-skena eller i elcentral med ledigt utrymme på DIN-skena.

Säkerhetsbrytare på husfasad där badet ska stå , 5 meter anslutningskabel.

Resa inom Växjö tätort (10 km retur- utgår från Växjö)


Vanliga kostnader som kan tillkomma:

1) Kapsling 1x8 mod ip65 inomhus brevid befintlig elcentral eller inuti fasadmätarskåp.

2) Kapsling 1x8 mod ip65 utomhus/ fuktig miljö i direkt anslutning fasadmätarskåp eller brevid befintlig elcentral.

3) Extra kabel >15 meter och klamring

4) Extra håltagning

5) Extra håltagning betong 

6) Markförläggning kabel i befintligt 50mm markrör 

7) Kabelskydd och montering på vägg: 

8) Tillkommande timkostnad (väntetid / övrigt extra-arbete)


Foto: Hur man fyller spabadet inför spabads installationen.

Innan man installerar el-installationen och kan starta spabadet ska det vattenfyllas. Fyll alltid upp spabadet där filtret sitter för att undvika luftbubblor i systemet.

Finans och avbetalning

Vi samarbetar med Wasa Kredit och kan därmed erbjuda er som kunder flera olika lösningar.

På hemsidan kan ni även använda er av KLARNA.

Räkneexempel följer nedan:

Räkneexempel 1

36 Månader helt räntefritt.

Vi bjuder vi på räntan i 36 månader. Enbart 45 kr i avi avgift. 495 kr i Upplägg. Ingen ränta 0%.

Räkneexempel 36 mån:

Inköps belopp 82900:- + Ränta (0kr) + Uppläggningsavgift (495kr) + Avi avgift 45 kr

82900 / 36 månader= 2303kr + 45 kr i Avi= 2348kr. 495 kr läggs på första fakturan. 

Räkneexempel 2

Förslag på 36 Månader 0% i Ränta

Inköpsbelopp 100000kr / 36 mån = 2778kr   2778 + 45 kr i Avi= 2823kr/ månaden

Uppläggningskostanden 495 kr. 0% Ränta under hela tiden.

Kolla med butikspersonalen för mer information.

Här på länken kan ni ansöka via distansavtal.

Ansök på beloppet och kontakta oss, så skickar vi en signeringslänk till er.

Kontakt 047062470

Behöver ni tips och ideér inför erat spabadsköp?

Möt våran kund Amanda som berättar om deras väg till spabad.

Viktiga punkter att tänka på inför ert spabads köp. Se till er familjsbehov, se till budget och helheten vid spaköpet. Spaföretag med bra rykten och trygg ekonomi är viktiga aktörer. Idag är de amerikanska och Kanadensiska spamärkena, de som levererar högst kvalitet. Inte alla men många.

1 Vart har ni tänkt placera spabadet? Ett råd, placera badet nära huset så att avståndet inte blir för långt till badet. Blir det för långt, så kommer det inte att nyttjas. Står det för nära huset,  då kan det störa in i huset. Vill ni placera badet nära huset, då rekommenderar jag  en separat circulations pump. Då passar våra modeller ur Island serien och Platinum Elite serien bäst. South Seas Spas har inte separat cirkulations pump,  då är det en av de vanliga pumparna som jobbar på 1/4 effekt. Men om placeringen inte skall vara nära huset så spelar ljudvolymen mindre roll.

2 Tänk på insynsskydd, buskar samt träd! Placera badet på ett mysigt ställe, där det blir bra insynsskydd. Tänk på grannar.

3 Tänk på solen, vind och skugga. Badet skall placeras för att kunna användas bekvämt året runt.

4 Hur är utsikten från spabadet, landskapet, solnedgång, får vi bra utsikt över våra barn?

5 Vilken budget har vi? Vill vi ha ett bad för bra massage eller ett bad med varmt vatten. Finns det andra faktorer som påverkar, problem med ryggont, diabetes, sömnproblem eller andra typer av åkommor.

6 Utrustningen i badet? Vad skall det vara för reningsverk, hur många pumpar, fullisolerat eller inte. Skall man kunna hoppa på locket. Det är när man analyserar dessa frågor, man får en större inblick i spabadsmarknaden.

7 Hur stort spabad skall vi ha? Hur många skall bada samtidigt, vilken längd har familjemedlemmarna? Är någon över 1,90 så passar 800 serien i South Seas serien, Grand Bahama (Island Serien) eller Dove Canyon i (Platinum Elite serien) perfekt. För normal familjen runt 1,80 med två barn i nedre tonåren, då passar Antigua (Island serien) eller 700 serien i (South Seas).

8 Skall det vara med eller utan liggplats? Vi rekommenderar med liggplats, för oftast är det två stycken som badar. Och då kan sittdelen användas som ett avkylningssäte. De populäraste med liggplats är Antigua, Nevis (Island serien), 748L (South Seas) och Dove Canyon, Pelican Bay (Platinum Elite).  Har man minimalt med plats och vill maximera platstillgången med bara sittplatser, då är Captiva (Island Serien), 748B (south Seas) och Piper Glen (Platinum Elite) att föredra.

9 Vilken utrustning skall vi välja? LED belysning, vattenfall eller stereo. Vi rekommenderar självklart LED belysningen för den lyfter upp spabadet på kvällen eller vid skymning. Gör badet inbjudande när vattnet är kristallklart. Vattenfall anser vi också är ett måste, har man LED belysning typ Dynapoint, Dynastar eller Dynabrite. Då är även vattenfallet belyst. Stereo är något vi rekommenderar till dem som bara måste ha ett bra ljud i badet och på sin altan. En bra stereo lyfter upp tillvaron på utedäcket.

10 Garantin? Vad gäller och hur sköter sig säljaren. Här är en faktor som är väsentlig. Artesian Spas har aktivt arbetat för att hålla nöjda kunder. Där garantierna är fabrikssäkrade, det gör att kunden alltid är trygg med service från fabriken om något skulle hända.

11 Leverans? Vem sköter leveransen, hur tar sig de 300-600 kg till den plats ni tänkt er. Sköter ni leveransen? Med eller utan kranbil.

12 Vad är årskostnaden? Ca 3000-3500 kw om året i el, självklart beroende på storlek och andra faktorer. Priset för kemikalier ca 1500:- första året ( sedan mindre), uppsättning filter 500 – 1500:-. Mätningen är faktisk drift ute hos våra kunder, ett flertalet med egna elmätare dirket på baden. Exempel ovan är ifrån ett utav våra mest sålda spabad Antigua med 3 pumpar & 3 kw värmare.

13 Den viktigast faktorn. Den summa pengar ni har tänkt spendera. Vad får ni för den och vad är det egentligen ni betalar för. De flesta har koll på sitt bilköp, men när det kommer till spabads köpet. Då är det helt ogenomtänkt i många fall, och kunderna kommer till oss och klämmer ur sig att man gjort en bra affär utan att veta vad man köpt!? Snälla tänk, och åter tänk på det som står ovan så kommer ni att må bättre när ni bestämt er för vilken leverantör ni vill ha service ifrån i framtiden. Glöm inte kolla öppetider, så om ni har frågor så vill ni väl kunna nå någon med kunskap och butik i närområdet för en snabb lösning på ev fråga.

Lycka till med erat spabadsköp.

 

Mätvärden som är viktiga vid dosering av bromsalt :

Korrigera först 1) pH Idealiskt pH värde 7,0 - 7,6.
2)Idealiskt bromvärde 2,0 - 3,0 ppm (mg/l).

Testa bromvärdet regelbundet och om det är för högt justera ner styrkan på bromgeneratorn och/eller byt delar av vattnet.

Dosering: Följ anvisningar av spabadets tillverkare. Som en genomsnittlig dosering anses 1,1kg Spa Brom Salt per 1000 l vatten vara tillräckligt.
Användning: Lös upp Spa Brom Salt i en hink med vatten.

OBS! Tillsätt vattnet först. Tillsätt därefter lösningen i filterutrymmet eller direkt i badet, pumpen måste vara igång i minst 10 minuter.

pH och klor

pH-värdet är ett mått på vattnets surhetsgrad.

pH-skalan går från 0 till 14 där pH 7 är neutralt. Högre än 7 ger basiskt vatten och lägre än 7 ger surt vatten. Optimalt pH-värde i en pool är 7,2 – 7,6.

pH högre än  7
= basiskt vatten

pH lägre än  7
= surt vatten

pH  7,4
= optimalt

Högt pH-värde (basiskt vatten) ger:
– sämre klordesinfektion
– hudirritation
– kalkutfällning
– grumlighet

 

Lågt pH-värde (surt vatten) ger:
– aggressivt vatten, vilket skadar poolens maskinella komponenter
– irriterade ögon och slemhinnor
– skador på poolduken

 

Riktvärde är 7,2 – 7,6. pH-värdet sänks med pH-minus (natriumbisulfat) och höjs med pH-plus (natriumkarbonat).

Klorpreparat indelas i organiskt och oorganiskt.

Organiskt klor är triklorisocyanursyra (veckoklor) och diklorisocyanursyra (snabblösligt och lämpligt till mindre bassänger). Oorganiskt klor är kalciumhypoklorit (dags- och chockklor) och natriumhypoklorit (flytande).

 

Gemensamt för organiskt och oorganiskt klor är att när det doseras i simbassängen är det fritt klor, d.v.s. det angriper bakterier och föroreningar. Efterhand som kloret verkar, övergår det från fritt till bundet klor. Bundet klor (även kallat kloraminer) är ineffektivt, luktar klor och kan orsaka irritation på ögon och slemhinnor. Bundet klor reduceras genom spädning med nytt vatten från det kommunala nätet. Den tillfälligt höga klorhalt som bildas vid chockklorering försvinner ganska snart i en utomhuspool, men kan även sänkas med klorsänkningspreparat.

 

Klor förbrukas kontinuerligt i bassängen och olika faktorer avgör klorförbrukningen, bl.a. badfrekvens, vattentemperatur, solljus och poolstorlek. För att mäta klorhalten används testset/fotometer. De flesta mäter fritt klor, men för att mäta det bundna kloret behöver man mäta det totala kloret. Totalt klor utgör summan av det fria och bundna kloret.

 

Vid användning av organiskt klor (veckoklor) ackumuleras cyanursyra i poolen. Vid cyanursyrahalter över 100 ppm (mg/l) inträffar klorblockering, vilket gör kloret verkninglöst. Inträffar klorblockering luktar vattnet illa, klorlukten blir stark och vattnet grumligt. Cyanursyra sänks genom spädning med nytt vatten från det kommunala nätet.

 

Cyanursyra fungerar som klorstabilisering, vilket gör att t.ex. solen inte bryter ner kloret. Därför är det lämpligt att i utomhuspooler ha en cyanursyranivå på 30-50 ppm (mg/l).

Riktvärden från Folkhälsomyndigheten vid pH-värde 7,4 och pooltemperatur upp till 35°C:

 

Fritt klor:
Bundet klor:
Totalt klor:
Cyanursyra:
Salthalt:
0,5-1,6 ppm (mg/l)
0-0,4 ppm (mg/l)
Max 2,0 ppm (mg/l)
30-50 ppm (mg/l)
Max 250 ppm (mg/l) (0,025%) om poolutrustningen är av rostfritt

Med ett testset kontrolleras poolens fria klor och pH-värde. Vissa testset mäter även totalt klor, total alkalinitet, kalciumhårdhet och cyanursyra.

DPD-testset för pool finns som manuella, där testvattnet jämförs mot en färgskala och som fotometriska, där värdet visas digitalt med upp till två decimalers noggrannhet.

Med varje testset levereras testtabletter där:

  • DPD nr. 1 mäter fritt klor/brom
  • DPD nr. 3 mäter totalt klor
  • Phenol röd mäter pH

Mycket höga klorvärden d.v.s. över 6 ppm (mg/l) ger ett genomskinligt testvatten helt utan färgindikering och visar att poolen inte alls innehåller något klor. Misstänks detta kan testvattnet spädas 50% med vanligt kranvatten och 50% poolvatten. Multiplicera testresultatet med 2.

Undvik att vidröra testtabletterna med fingrarna, då detta kan ge missvisande resultat.

Behöver ni tips och ideér inför erat spabadsköp? 

Viktiga punkter att tänka på inför ert spabads köp. Se till er familjsbehov, se till budget och helheten vid spaköpet. Spaföretag med bra rykten och trygg ekonomi är viktiga aktörer. Idag är de amerikanska och Kanadensiska spamärkena, de som levererar högst kvalitet. Inte alla men många.

1 Vart har ni tänkt placera spabadet? Ett råd, placera badet nära huset så att avståndet inte blir för långt till badet. Blir det för långt, så kommer det inte att nyttjas. Står det för nära huset,  då kan det störa in i huset. Vill ni placera badet nära huset, då rekommenderar jag  en separat circulations pump. Då passar våra modeller ur Island serien och Platinum Elite serien bäst. South Seas Spas har inte separat cirkulations pump,  då är det en av de vanliga pumparna som jobbar på 1/4 effekt. Men om placeringen inte skall vara nära huset så spelar ljudvolymen mindre roll.

2 Tänk på insynsskydd, buskar samt träd! Placera badet på ett mysigt ställe, där det blir bra insynsskydd. Tänk på grannar.

3 Tänk på solen, vind och skugga. Badet skall placeras för att kunna användas bekvämt året runt.

4 Hur är utsikten från spabadet, landskapet, solnedgång, får vi bra utsikt över våra barn?

5 Vilken budget har vi? Vill vi ha ett bad för bra massage eller ett bad med varmt vatten. Finns det andra faktorer som påverkar, problem med ryggont, diabetes, sömnproblem eller andra typer av åkommor.

6 Utrustningen i badet? Vad skall det vara för reningsverk, hur många pumpar, fullisolerat eller inte. Skall man kunna hoppa på locket. Det är när man analyserar dessa frågor, man får en större inblick i spabadsmarknaden.

7 Hur stort spabad skall vi ha? Hur många skall bada samtidigt, vilken längd har familjemedlemmarna? Är någon över 1,90 så passar 800 serien i South Seas serien, Grand Bahama (Island Serien) eller Dove Canyon i (Platinum Elite serien) perfekt. För normal familjen runt 1,80 med två barn i nedre tonåren, då passar Antigua (Island serien) eller 700 serien i (South Seas).

8 Skall det vara med eller utan liggplats? Vi rekommenderar med liggplats, för oftast är det två stycken som badar. Och då kan sittdelen användas som ett avkylningssäte. De populäraste med liggplats är Antigua, Nevis (Island serien), 748L (South Seas) och Dove Canyon, Pelican Bay (Platinum Elite).  Har man minimalt med plats och vill maximera platstillgången med bara sittplatser, då är Captiva (Island Serien), 748B (south Seas) och Piper Glen (Platinum Elite) att föredra.

9 Vilken utrustning skall vi välja? LED belysning, vattenfall eller stereo. Vi rekommenderar självklart LED belysningen för den lyfter upp spabadet på kvällen eller vid skymning. Gör badet inbjudande när vattnet är kristallklart. Vattenfall anser vi också är ett måste, har man LED belysning typ Dynapoint, Dynastar eller Dynabrite. Då är även vattenfallet belyst. Stereo är något vi rekommenderar till dem som bara måste ha ett bra ljud i badet och på sin altan. En bra stereo lyfter upp tillvaron på utedäcket.

10 Garantin? Vad gäller och hur sköter sig säljaren. Här är en faktor som är väsentlig. Artesian Spas har aktivt arbetat för att hålla nöjda kunder. Där garantierna är fabrikssäkrade, det gör att kunden alltid är trygg med service från fabriken om något skulle hända.

11 Leverans? Vem sköter leveransen, hur tar sig de 300-600 kg till den plats ni tänkt er. Sköter ni leveransen? Med eller utan kranbil.

12 Vad är årskostnaden? Ca 3000-3500 kw om året i el, självklart beroende på storlek och andra faktorer. Priset för kemikalier ca 1500:- första året ( sedan mindre), uppsättning filter 500 – 1500:-. Mätningen är faktisk drift ute hos våra kunder, ett flertalet med egna elmätare dirket på baden. Exempel ovan är ifrån ett utav våra mest sålda spabad Antigua med 3 pumpar & 3 kw värmare.

13 Den viktigast faktorn. Den summa pengar ni har tänkt spendera. Vad får ni för den och vad är det egentligen ni betalar för. De flesta har koll på sitt bilköp, men när det kommer till spabads köpet. Då är det helt ogenomtänkt i många fall, och kunderna kommer till oss och klämmer ur sig att man gjort en bra affär utan att veta vad man köpt!? Snälla tänk, och åter tänk på det som står ovan så kommer ni att må bättre när ni bestämt er för vilken leverantör ni vill ha service ifrån i framtiden. Glöm inte kolla öppetider, så om ni har frågor så vill ni väl kunna nå någon med kunskap och butik i närområdet för en snabb lösning på ev fråga.

Har ni fler frågor om spabad, så kontakta gärna oss!

Vi rekommenderar inte att tömma spabadet på vatten när man inte använder det.

Spabadet är tillverkat för att vara i gång året runt med vatten i.

Packningar kan torka, pumpar kan få problem med olika avlagningar och så klart är det frysrisk på vintern. På sommaren kan packningar spricka och olika komponenter torka utan att det är vatten i badet.